Menu

Queens Community Space & Parking Garage

Queens, New York

The City of New York is poised to develop an $8 billion program to establish new humane detention centers in four of the five boroughs, which they intend to implement through a Design-Build delivery process. The overall program requires a number of early works projects to enable the jail construction to advance. The first project, a community space and parking garage behind Queens Borough Hall and adjacent to the Criminal Courthouse, was awarded to an integrated Design-Build team with Urbahn leading the A/E subconsultants.

The project includes a 29,000 square foot community space, designed as a core and shell to be fitted out by the future non-profit tenant. It adjoins an 8-level parking deck accommodating 600 cars, including spaces dedicated to ADA spots and Electric Vehicle (EV) charging. The team was chosen by the City due to an innovative move, which was to separate the structure and massing of the two building types, even though it was challenging to do so on such a small site. That decision allowed our team to select separate structural systems, appropriate for each of the two building types, and to finish the facades with different but complementary architectural treatments. We established a welcoming landscaped plaza, with exterior stairs to a green roof, and separate lobbies/cores to the community space and parking garage.

Client: NYC Department of Design & Construction
Photographer: J. Michael Worthington, Jr.