Menu

Stony Brook Heavy Engineering & Material Sciences Building

Stony Brook, NY

Constructed in the 1960s, the Heavy Engineering Building required expansion to house critical academic and research programs, and upgrades to meet modern functional and environmental requirements.  Phased to maintain continuous occupancy and operation of critical research, the first step was a major addition to accommodate the systems-intensive laboratories such as the Thermal Spray Lab, as well as a light-filled lounge to promote faculty and student interaction.  The addition design was based on zones, dividing the addition into flexible generic labs, inflexible hard-space labs, and specialized high-bay space.  A new glass atrium with a broad canopy highlights the relocated entrance, coherently addressing the Engineering Quadrangle.  In the second phase the original building received a comprehensive renovation, including upgrades to all mechanical and life safety systems.

Client: State University Construction Fund
Photographs: Woodruff/Brown Architectural Photography